Letní tábory s římskou tématikou

Jak fungují naše slevy na výstroj pro tábory naleznete zde. .

Začínáme připravovat výstroj pro dětské tábory s římskou tématikou. Mám zde první dva zájemce ve fázi návrhů a oba mají finanční potíže. Římské pochody Snažím se každému vyhovět, a zároveň se musím držet v reálných mantinelech. Některé věci možné jsou a jiné nedoporučuji. S letními tábory mám mnohaleté zkušenosti coby vedoucí i organizátor a proto mohu i moji výrobu přizpůsobit potřebám táborníků.
To co budu nyní navrhovat, navrhnu obecně všem případným zájemcům a díky tomu se mohu dostat na zajímavější ceny sériové výroby.

Slevy:

Pokud se dostaneme s Vaší objednávkou alespoň na 10tis.Kč, automaticky Vám přiznám 10% slevu na celou objednávku. Dále se budeme pohybovat v reálných cenách konkrétního zboží, které pro Vás připravím. Ceny budu rovnou upravovat tak, jako že se povedlo udělat hromadnou výrobu pro všechny tábory.
Další slevu dostanou rodiče dětí, kteří u nás udělají objednávku v e-shopu a do poznámky napíší jméno Vašeho tábora, nebo jiné námi domluvené heslo.

Stavebnicové meče - gladius :

WS Gladius Na Váš tábor navrhuji a vřele doporučuji stavebnicové meče gladius, nebo stavebnicový galský meč. Děti si stavebnicové meče mohou v rámci programu samy sestavit. Sestava je jednoduchá a děti ji zvládnou. Jednotlivé díly meče se obrousí smirkovým papírem od otřepů *) . Díly sestavíte podle návodu a spojíte typly. Typle zkrátíte lupénkovou pilkou a zabrousíte do roviny. (Po domluvě, vám mohu poslat typle již nařezané na potřebnou délku.) Rukojeť meče omotáte přiloženým jutovým provazem. A to je celé.
Sestavení meče trvá 10-20minut podle manuální zručnosti.
Vzory hlavic Do hlavice meče Vám můžeme vyříznout logo tábora, případně vygravírovat název tábora i s letopočtem. To jsme již dělali mnohokrát a udělám návrh i pro Vás. Děti tak budou mít památku na Vámi pořádaný tábor.

*) Obrušování komponentů není podmínkou pro sestavení meče. Jedná se spíše o záměrnou komplikaci, aby to zase neměli děti až moc jednoduché. Meče jdou sestavit i bez obrušování. Na druhou stranu, obroušený meč je hladší a hezčí. Doporučuji obrousit alespoň čepel.

Římský štít Scutum:

Jak vypadá 27 scut pohromadě?? Dále navrhuji pro Váš tábor římské štíty Scutum. Jednotlivé oddíly se mohou lišit barvou štítu. Na štít je možno lepit nebo malovat odměny a hodnocení hráče. Nástupy oddílů se štíty jsou velice efektní a celkově umocní zážitek ze hry. Se štíty se nechají hrát i mnohé hry a hlavně cvičit formace. O tom případně později.

Tyto štíty mohu vyrobit ve třech velikostech a ve dvou variantách.

Velikosti štítů:

Velikosti štítů Scutum
  • Reálná velikost štítu pro vedoucí. Tyto štíty jsou standardně v naší nabídce zde. Z praktického hlediska je příliš nevyužijete. Jednak jsou rozměrově mnohem větší a vedoucí a instruktoři se účastní her jako velitelé a důstojníci. Štíty nepotřebují. Ale záleží na Vašem rozhodnutí.
  • Střední štít. Pro táborníky s výškou postavy okolo 140cm. Štít má výšku 78cm a šířku 60cm.
  • Malý štít. Pro ty nejmenší táborníky s výškou postavy do 128cm. Štít má výšku 65cm a šířku 50cm.
Případně se můžeme na požadovaných rozměrech domluvit.

Varianty štítů:

Úchop štítu za řemeny
  • Scutum ploché bez umba *). Štít bude vyroben ze sololitu, prohnutý podle vertikální osy. Zevnitř štítu budou přinýtovány řemeny pro nesení na paži (na předloktí). Umbo bude pouze sololitové kolečko ve středu štítu.
  • Úchop štítu za umbo
  • Scutum s umbem*). Štít bude vyroben ze sololitu, prohnutý podle vertikální osy. Uprostřed štítu bude z venku přinýtovaná nerezová miska, chránící pěst. Úchop štítu bude ve středu štítu za dřevěnou příčku.
*) Umbo je středová miska chránící ruku při pěstním úchopu štítu.

Barvení štítu:

Základní prvky Štíty Vám můžeme poslat již nabarvené a připravené k použití. Nebo si je můžete nabarvit sami. V tom případě se osobně domluvíme a předám Vám nějaká doporučení, aby štíty byly hladké a rovnoměrně natřené. U štítů je efektní žluté lemování okraje. Zbytek štítu by měl mít barvu oddílu.

Značení štítů a odměny:

Doporučuji, aby ne štítech vedle umba byli dva obdélníčky kde bude napsáno jméno vojáka. Tak to dělali i Římané. V levém obdélníčku bylo jméno a v pravém číslo vojáka. Tam navrhuji napsat táborovou přezdívku. Ve středu nad umbem by mohlo být napsáno jméno oddílu (např. CENTURIÁNI).
Varianty štítů Scutum A dále jsou odměny. V průběhu tábora, jak se bude kterému vojákovi dařit plnit úkoly, můžete jeho štít doplňovat – přidáním blesků a medailí, nebo co vás jenom napadne. Štít se tím pádem stane odznakem a každý hráč si bude svého štítu vážit a hrdě jej nosit. Tyto odměny Vám mohu připravit jako samolepku, nebo si je můžete na štít malovat sami.

Helmy pro děti:

Bude-li to Vaše výslovné přání, udělám helmy pro celý tábor. Upřímně je nedoporučuji. Jde o to, že v letním horku je děti budou nosit jenom chvilku a většina dětí helmy odloží. Používat je budou jenom ti nejzapálenější pro hru. V letních vedrech v postříbřené helmě stejně dlouho nevydrží. V dešti se helmy poškodí.
Legionářská helma Stejně jako u každé jiné darované věci, nebudou si děti helem vážit. Helmy skončí pohozené ve stanu, pak na ně dopadne batoh nebo chlapec ze sousedství a stanou se sporem i předmětem sváru. Krom toho, římská konstrukce helmy není příliš odolná. (Toto neplatí u gotických helem, které na táborech vydrželi nemožné. Ale to není římské téma).
Zde navrhuji, že bych vytvořil jednoduchou, nenáročnou a cenově dostupnější helmu, kterou by si rodiče dětí mohli samostatně objednat. Majitel takovéto helmy by se o ni určitě staral, rád by ji nosil a chránil ji před poničením. Helmy by tedy neměli všichni. Je na Vás, zda na táboře budete akceptovat skutečnost, že některé děti mají majetnější rodiče a připustíte třídní rozdíly.
Připravím návrh helmy pro legie. Budu se snažit vejít s cenou do 400,-Kč/á. Tato helma bude vystavená v našem e-shopu i pro jiné táborníky. Rodiče Vašich svěřenců budou mít 10%slevu při zadání hesla.

Helmy pro vedoucí a praktikanty:

Helma Hadrian Na tyto helmy z naší internetové nabídky se vztahuje základní 10% sleva. Římské helmy jsou i pro nás velice náročné na výrobu a zdobení. Předpokládám, že je vedoucí budou nosit hlavně u zvláštních příležitostí jako je nástup, vyhlašování výsledků, oslavy.... Po zbytek dne doporučuji tyto helmy s ostatními součástmi zbroje mít vystavené na věšácích v jídelně (klubovně, srubu...) kde se hromadně scházíte. Jednak budou po ruce a nebude pro ně nikdo muset běhat do stanu a zdržovat ostatní, jednak budou přehledně uložené a hlavně svým vystavením doplní atmosféru a zkrášlí prostředí. Helmy mohu zevnitř označit jménem. Ceny helem jsou stanovené na internetu a Vám odečteme -10%.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát