Zbraně sečné

Zbraně sečné, jak vyplývá již z jejich názvu jsou zbraně určené k seku, tedy meče, šavle a tesáky. Meče však v historii plnily i jiné funkce, např jako stavovský odznak či při ceremoniálech. Meče také prošli dlouhým a zajímavým historickým vývojem. A to včetně mečů dřevěných - věřte tomu nebo ne i dřevěné meče měli v historii své místo.

Jde o označení ručních, pobočních zbraní, určených k seku (meče, šavle, tesáky…).

Meče

Meče tvoří největší část z celé škály historických bojových prostředků. Protože meč byla zbraň, která mívala i funkci jakéhosi stavovského odznaku a plnila významnou úlohu při ceremoniálech, bývala též velmi okázale a nákladně zdobena. Postupně se měnil tvar čepele mečů, záštity i hlavice.

Meč nevypadal vždy tak jak jej známe dnes

Připomeňme si že dnešní podobu mečům vtiskli až v 6.stol. Vikingové. Meč se ke špičce zužoval a stal se tím ovladatelnější a lehčí a získal nový prvek - záštitu. Tedy meč tak jak jej známe dnes. Jejím předchůdcům (mečům keltským) věnujeme samostatnou kapitolu.

Dřevěné meče měli své místo i v historii

Nevěříte? Říkáte si k čemu skutečný bojovník potřeboval dřevěný meč? Přesto je tomu tak. Dřevěné meče se používali od nepaměti.
A to z mnoha dobrých důvodů, zejména:

  • Dřevěný meč jako nejstarší a nejoblíbenější chlapecká hračka
  • Jako nezbytná rekvizita mladých šlechticů při výuce šermu
  • Dřevěný meč někdy sloužil i jako předloha a model mečíře, při vývoji nového typu zbraně

Proč dřevěný meč právě od nás?

Dřevěný dětský meč si opatříte leckde, a pokud jste trošku šikovní, dokážete si jej vyrobit i sami. Abychom se odlišili od ostatních prodejců, vydali jsme se cestou repliky dobových zbraní (stejně jako u ostatních našich výrobků), samozřejmě že tato cesta vyžaduje určité historické znalosti a to je právě hodnota, kterou Vám nabízíme jaksi navíc. Snažíme se, aby naše meče byli historickým mečům skutečně podobné a „netlučeme se do prsou“, že vydrží víc než jiné dřevěné meče. Jedná se stále dřevěný meč, ovšem elegantní a hodně pevný. Jako materiál používáme bukovou překližku abychom dokázali zachovat pevnost při poměru tloušťky a šířky a dosáhli tak co nejreálnější vzhled. K mečům je možno objednat i pochvu či závěs.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát