Výroba templářského, kovaného štítu

Templářský kovaný štít polcený Na přání zákazníka jsme vyráběli okovaný templářský štít v černobíle polceném poli. Tento návrh se mi moc líbil a s chutí jsem se pustil do práce. Možná by Vás zajímalo, jak takový štít vzniká. Tak tady máte návod, nebo chcete-li postup výroby.

Nejprve je potřeba základní díly nakreslit a ze sololitu vyřezat. Mám na to již šablony a složitější prvky řežu strojní lupénkovou pilou nebo laserem. Dále je potřeba všechny díly z rubové strany pořádně obrousit. Zbavit je všech otřepů a nerovností. Záleží na tom výsledný vzhled.
Dalším krokem je ohnutí štítu a nechat jej 3 dny schnout. Tento postup jsem popisoval již dříve, tak se k němu vracet nebudu.
Templářský kovaný štít polcený - výroba No a nyní přijdou nejdůležitější nátěry. Základem je bílá vrstva. Aplikuji ji válečkem, aby nátěr byl pěkně souvislý. Každá vrstva je potřeba nechat pořádně zaschnout (24h). Štít obsahuje 3 podkladové vrstvy bílé barvy. Mezi každým nátěrem je nutné pečlivě obrousit jak hrany tak plochu štítu a zbavit je otřepů a nerovností. Zde již používám hodně jemné smirky. Když je bílý základ připraven, dostávám se konečně k samotnému kreslení.
Tužkou nakreslím základní kontury budoucího erbu a krycí páskou překryji vše co nebude černé. Templářský kovaný štít polcený - výroba Hodně ostrým skalpelem oříznu krysí pásku, aby se odkryli části které chci mít na černo. Je nutné dávat pozor, abych řezal pouze do papírové písky a ne do podkladové bílé vrstvy. Jinak by se při odlupování strhla i bílá barva. Odkryté plochy natru opět černou barvou ve 2-3 vrstvách. Po vytvrdnutí poslední černé vrstvy opatrně sloupu pásky a štít je černobílý, připravený na červený nátěr.
Templářský kovaný štít polcený - výroba Celý postup opakuji s červenou barvou. Zakryji krycí páskou části, které zůstávají bílé a černé. Vlastně oblepím červený kříž a opět opatrně oříznu skalpelem. Červenou barvu nanáším ve 2-3 vrstvách. Po vytvrdnutí poslední vrstvy opatrně sloupnu krycí pásky. Případné nerovnosti retušuji štětečkem. A tím je základní erb hotový.
Kování natřu speciální směsí barev imitující vzhled kovu opět ve 3 vrstvách a nechám vytvrdnout. Tím jsou všechny díly připravené ke kompletaci.
No a nyní již přichází kompletace. Vrtačkou udělám otvory ve štítu i v kování a spojím sedlářskými nýty. Stejně tak přinýtuji i popruhy, umožňující nošení štítu na paži.
Štít je hotov a může putovat k zákazníkovi. Věřím, že se mu bude líbit. Mne se líbí moc a proto jej vkládám do katalogu a nabízím i Vám.
Tyto štíty vyrábíme v několika dalších variantách jak se můžete přesvědčit na našem sekundárním webu www.drevenemece.cz Templářský kovaný štít polcený

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát