Jak vyrobit papírovou helmu

Pohled na snýtovanou helmu z bokuV návaznosti na odvysílaný pořad TV Prima ze dne 26.10-2008, zveřejňujeme návod na domácí výrobu hrncové helmy.

Sledujte také samostatný videonávod vystřižený přímo z Receptáře prima nápadů.

Návod na výrobu hrncové helmy.

Potřebný materiál

  • Pohled na snýtovanou helmu ze zaduLepenka - Základním materiálem je recyklovaná lepenka. Můžete použít jakýkoliv vám dostupný tvrdý papír. V obchodech pro výtvarníky se jich nechá sehnat dostatek. Rozhodně nedoporučujeme vlnitou lepenku z krabic! Nýty by se z ní vytrhávali a rozhodně nic nevydrží.
  • Nýty - Spojovacím materiálem jsou sedlářské nýty. Seženete je v obchodech pro řemeslníky ŘEMPO i v některých „švadlenkách“.
  • Barvy - Doporučujeme barvy BALAKRYL. Jsou zdravotně nezávadné, výborně se roztírají, jsou rychleschnoucí, vodou ředitelné, dokonale kryjí a nechají se z nich namíchat naprosto libovolné odstíny. Po vytvrdnutí spolehlivě chrání povrch proti vlhkosti i oděru.
  • Pohled na snýtovanou helmu z vnitřkuLepidlo - Lepidlo použijte nějaké kontaktní podle domácích zdrojů. Jeho aplikace je vždy popsána na obalu. Nejdostupnější a asi nejpevnější je Chemopren, který se nanáší na obě styčné plochy. V popisu práce budeme vysvětlovat třeba manipulaci právě s ním.

Potřebné Nářadí

  • Tužku - na překreslení šablony
  • Nůžky - bez komentáře…
  • Skalpel - na prořezávání míst,kam se z nůžkami nedostanete
  • Kladívko a kovadlinku - na roznýtování nýtků
  • Durchšlok - nebo nějaký vámi dostupný děrovač
  • Šídlo - nebo velikou jehlu na vypichování otvorů pro nýtky
  • Krycí pásku - maskovací pásku, pokud bude helma dvoubarevná
  • Nátěrovou sadu - molitanový váleček s vaničkou pro nanášení barvy

Pokud budete mít problémy se sháněním materiálu, můžeme vám vyjít vstříc a poslat námi používané komponenty ve velikosti 52 a 58cm i s potřebnými nýtky. Naleznete je pod odkazem Komponenty na hrncovou helmu .

Vytištění střihu a zvětšení

Komponent-A ...horní zadní

Po stranách textu přikládám střihy na vytvoření hrncové helmy. Je jich celkem osm. U každého obrázku je měřítko v reálných centimetrech, které Vám pomůže při zvětšování střihu na potřebnou velikost. Tento předložený střih je připraven pro helmu s obvodem hlavy 51-52cm. To tedy znamená: Jednotlivé obrázky střihů si vytiskněte na domácí tiskárně a na kopírce si jej zvětšete tak, aby měřítko 10cm odpovídalo skutečným deseti centimetrům. Tím jste docílili Kobponent B ... horní přední základní velikosti ze které budeme dále vycházet. Budeme ji nazývat základní velikost. (Ti šikovnější si dokáží upravit tisk již v počítači tak, aby se jim obrázek vytiskl ve velikosti 100%.)Helma pro obvod hlavy 52 cm bude tedy 100% tohoto střihu.

Upravte si velikost střihu podle tabulky:

  • pro obvod hlavy 50-51cm - 96,5% základní velikosti
  • pro obvod hlavy 51-52cm - 100% základní velikosti
  • pro obvod hlavy 52-53cm - 102% základní velikosti
  • pro obvod hlavy 53-54cm - 104% základní velikosti
  • pro obvod hlavy 54-55cm - 106% základní velikosti
  • pro obvod hlavy 55-56cm - 108% základní velikosti
  • pro obvod hlavy 56-57cm - 110% základní velikosti
  • ….další velikosti si tímto způsobem již snadno přepočítáte..

Překreslení helmy, vystříhání a vysekání

Komponent-D ...spodní zadníHelmu již máte zvětšenou a nyní si ji překreslete na pevnou lepenku. Všech osm částí pečlivě vystříhejte a kam se nůžkami nedostanete, použijte skalpel. Malé otvory po obvodu dílů slouží k provlečení nýtků. Tyto otvory buď vypíchejte šídlem, nebo máte-li durchšlok (děrovač) použijte velikost 2mm. Ventilační (dýchací) otvory v ploše dílu C vysekejte děrovačem velikosti 6-8mm. Postačí vám k tomu i stará rozebraná kancelářská děrovačka.

Komponent-E ...spodní předníPokud budete mít problémy se sháněním materiálu, můžeme vám vyjít vstříc a poslat námi používané komponenty ve velikosti 52 a 58cm i s potřebnými nýtky. Naleznete je pod odkazem Komponenty na hrncovou helmu .

Barvení

K barvení používejte balakrylové barvy. Barvy se nanášejí ve dvou vrstvách pro lepší efekt. Záleží zcela na Vás, jak bude helma barevná.

Kobponent C ... vršek Může být jenom černá, nebo červeno bílá…jak si ji namalujete, tak ji budete mít. My Vám nabízíme variantu křžáckou.

Pro tuto variantu natřete díly A;B;C;D;E jednou vrstvou bílé barvy a po zaschnutí ještě jednou vrstvou bílé barvy. Po vytvrdnutí druhé vrstvy na díl E v levé části namalujte černý kříž, podle obrázku nahoře. Komponenty F;G;H natřete na černo a nechte vše dokonale proschnout, nejlépe do druhého dne.

Pracovní postup

Kobponent F a G ... Nánosník

Část A a B

Přinýtujte horní zadní část A pod horní přední část B tak, aby jste spojili nýtky otvor fa2 pod fb1, dále ta2 pod ta1 , potom druhou stranu fa1 pod fb2, a ta1 pod tb2.

Část C

Ohněte záhyby na části C směrem dolů a vlepte ji mezi spojené komponenty AB

Část D a E

Ke spojení těchto částí budete potřebovat větší nýt a více trpělivosti. (pokud máte naší sadu, ta je to ten černý) . Budeme spojovat 4 vrstvy materiálu.
Šídlem si srovnejte nebo vytvořte novou díru sb1 a sb2. Z vnitřku protáhněte nohu nýtu a s otvorem sb1 spojte otvor sd2 a se1. Totéž učiňte na druhé straně. Tím získáte základní spojení hlavních plátů helmy.

Kobponent H ... Obruč

Ostatní nýtování

Helmu si v tomto stádiu srovnejte tak, aby byla symetrická. Nedbejte na to, že některé otvory na sebe nepasují. Prostě šídlem vypíchněte nové. Nedomnívám se, že by při skenování a zvětšování nedošlo k nějakým odchylkám. Prostě si helmu srovnejte a snýtujte.

Nánosník

Na snýtovanou helmu přilepte nejprve díl G a to na část B. Po té přilepte díl F na část E. Posledním krokem je obruč H. Její konce slepte k sobě a celou obruč nelepte na vršek helmy.

UPOZORNĚNÍ

Návod na výrobu této helmy zveřejňuji pouze pro soukromé osoby k privátnímu využití. Komerční využití není povoleno! Výrobní postup této helmy je duševním vlastnictvím firmy Havlis Jiří.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát