Vyrábíme Spartský kulatý štít pro formaci zvanou „Falanga"

V nabídce >Spartská zbroj< máme doposud jediný štít, a to Řecký vykrojený štít. K jeho ztvárnění nám stačilo štít ohnout podél svislé osy. Začali jsme ho vyrábět začátkem roku 2007 jako náhradu za Spartský kulatý štít pro formaci zvanou „Falanga“.

Kulaté spartské štíty byli totiž puklicovitého tvaru, který se nám nedařilo vyrobit. Jak jistě víte, všechny štíty vyrábíme ze sololitu nebo z překližky. A to nejsou zrovna vhodné materiály pro hloubkové tažení.
Pojali jsme tedy celou konstrukci jinak. Vhodným tvarem a střihem jsme uvolnili vnitřní pnutí materiálu a po mnoha výpočtech a pokusech se nám podařilo tvar štítu kompletně zaklenout. Vydutí činí 6cm, což je optimální při průměru štítu 100cm. Nezbytné výstřihy jsme překryli čtyřmi pásky a pevně pronýtovali. Na hoplon v originále tyto pásky sice nepatří, ale snad budete shovívavý …Jiná konstrukce s těmito materiály nepřichází v úvahu. I tak je to další pokrok ve vývoji sololitových štítů. A dle mého soudu ty pásky štítu docela sluší. Lem štítu jsme zpevnili metrovou sololitovou obručí. Ještě dokončit uchycení na paži a dáme jej do nabídky našeho katalogu. Cena se bude pohybovat okolo 1200,-Kč.

…jsme zvědavý na Vaše první reakce…

Co to byl Hoplon?
Hoplon je menší předchůdce velkého spartského štítu používaného pro bojovou formaci "Falanga".

27.10.2008 Štít je hotový.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát