Saracénská šavle – jak vznikala…

Detail rukojeti

Vložili jsme nové zboží- Saracénskou šavli- na přání zákazníka. Zde se i dočtete, jak jsme se se šavlí trápili a jak nám to šlo...

Na obrázek saracénské šavle se tu již nějakou dobu dívám (asi od jara 2007), ale stále nabyl čas se do ní pustit. Ono jako každý nový vzor sebou nese mnoho úskalí a nepředvídatelných komplikací. V očekávání těchto potíží jsem vzor saracénské šavle odkládal…a také bylo stále co jiného dělat. Až koncem prázdnin 2008 se ozval jeden chlapec, že by si ji móóóc přál. Náhled saracénské šavle A dřevěnou repliku saracénské šavle se mu nikde nedaří sehnat. I mi se podívali křížem krážem internetem a narazili pouze na ocelové (ač překrásně provedené), které mu patrně rodiče nedovolí zakoupit jak z bezpečnostních, tak finančních důvodů. Tak jsme si udělali čas (odkrojili kousek z dovolené) a pustili se do díla.

Vše začíná volbou vhodné předlohy.

Nám posloužila stránka Drakaria, kde mají překrásně provedených mečů bezpočet. I saracénskou šavli jsme tam našli. V knihách jsem se zase dočetl, že saracénské šavle byli dlouhé maximálně 80cm +/- jak se to kováři povedlo. No a z těchto informací jsme vycházeli.

Nákres (…můžete si to vyzkoušet také. )

Na dostatečně pevný papír si nejprve nakreslete osu dlouhou podle požadované délky meče. V tomto případě tedy 80cm. Od levého okraje si na ose odečtěte prostor pro hlavici meče – asi tak 4cm. Od této značky potřebujete prostor na dlaň – šířka dlaně bývá kolem 10cm + pohodlná vůle…dejme tomu 13cm. No a šířka paty záštity v tomto případě u saracénské šavle se bude pohybovat nějak kolem 2cm. To se uvidí až během malování. A zbylo nám nějakých 61cm- to bude čepel. A dál se již radit nedá… záleží na každým, jak to vidí a jak si meč na tuto osu nakreslí. Obrázek máte před sebou, poměry stran vidíte, nezbývá než malovat a gumovat, dokud nebude opticky vyvážený a dokud se Vám nebude líbit. (teď mne napadl ještě jeden způsob, který by Vám to mohl usnadnit: obrázek meče si nechte oxeroxovat a zvětšit na požadovaný rozměr 80cm délky.)

Přenesení na materiál

Tohle je již komplikovanější. Ani ne tak samotné překreslení, jako si musíte rozmyslet dopředu celý technologický postup výroby a od začátku s tím počítat. V Tuto chvíli nebudu popisovat celý návod. Je poměrně složitý a zrovna u saracénské šavle jsme spojili celou řadu technologických postupů, abychom docílili požadované pevnosti i vzhledu.

Čepel

Protože předpokládáme využití meče pro šerm i dekoraci zároveň a má vypadat jako skutečný, je nejvhodnější buková překližka 8mm silná. Vyřezání není problém. Přímočará pila pohodlně zvládne vykroužit všechny obloučky. I zúžení řapu pro rukojeť. Následuje frézování profilové drážky. Znamená to zvolit vhodnou frézu a zhotovit si speciální šablonu, podle které se bude frézovat. Čepel do ní musí zaklapnout přesně jako do negativu tvaru a pevně v šabloně držet. Vodící strana pro doraz frézy musí být přesně spočítaná, aby oblouček byl plynulý a pravidelný. No a po prvním frézování uvidíme, kde je potřeba co upravit.
Když se všechno povede, vyrobíme ještě jednu šablonu – levou, protože profilová drážka je z obou stran čepele a zakřivení šavle to logicky vyžaduje. Levá šablona musí být naprosto stejná jako pravá…to dá rozum.
A následuje hrubé hoblování břitu. Zde se nesmí ruka zachvět, aby břit čepele byl plynulý. Šavle je jednosečná, tak se hobluje pouze jedna strana a kousek horní náběhové strany.
Vše ostatní doladí bruska. Nejprve hrubá, potom jemná a nakonec se stejně musí všechno vyhladit kouskem smirku ručně. A na to dbáme, aby všechny naše meče byly příjemné a hladké na omak.

Záštita

Nijak se technologií neliší od jiných mečů. Každá záštita z naší dílny se v prvopočátku skládá ze 4 kusů, jednotlivě proti sobě otočených a slepených v pevný celek. Je to ten nejlepší (ač nejpracnější) způsob, který zaručuje pevnost celé záštity. V některém z příštích článků to mohu rozepsat a vysvětlit. Hotová, pečlivě vybroušená záštita se stejně jako u skutečného meče nasazuje samostatně na řap, až po čepel. Tam musí přesně zacvaknout a držet. Pochopitelně ji ještě podlepím. Ale teď ještě ne… záštitu opět dolů. Je potřeba vyrobit rukojeť.

Rukojeť

Ta není složitá. Z obou stran řapu se přiloží plátky překližky a vybrousí tak. Aby přesně kopírovali řap a ve výsledku příjemně padli do ruky. Jenom je již potřeba myslet na hlavici. Konec rukojeti musí být stejného tvaru jako pata hlavice. Tak a jdeme na hlavici. Plátky rukojeti musíme dobře označit a sundat. :-)

Hlavice

Tak to je již oříšek. Hlavice děláme mnoha, mnoha způsoby. Tady u saracénské šavle ji bude potřeba vysoustružit a do středu připravit otvor pro vrut, nebo zápustnou matku. (Zapomněl jsem zmínit, že na konci řapu musí být zabudován vrut, nebo šroubek pro přitažení hlavice.)
Nebo je tu ještě jedno řešení. Mnohem prostší. Podařilo se nám sehnat dřevěný držák na šuplíky, naprosto přesného tvaru, který potřebuji na repliku saracénské šavle. Prostě paráda.

Barvení

Barvení je oblast zastřená rouškou tajemství našeho provozu. Prozradím pouze že se jedná o produkt společnosti Balakryl a barva se nechává vytvrdit teplem…pšššt.. to stačí. Přesouváme se do části, kdy jsou samostatné komponenty nabarvené a vychladlé. Čepel na ocelovo, záštity a hlavice na bronzovo.

Kompletace

Máme tu čepel, nasadíme na ni záštitu až po dříve zmiňované klapnutí. Podmazaná lepidlem klape jinak…ale drží. Plátky rukojeti také podlepíme a podle značek usadíme na místo. Pro jistotu ještě stáhneme čtyřmi vruty. Je to možná zbytečné, ale pevné od prvopočátku! Tím je záštita zaaretována proti posunu. Asi 60cm dlouhý proužek koženky postačí na omotání rukojeti. Také jej místy podmazáváme lepidlem. Pro jistotu. Na konci rukojeti koženku trošku přehneme přes okraj podlepíme a přitáhneme našroubováním hlavice. Kterou mimochodem také ještě podlepuji. A finální parádu na rukojeti udělá zlacená hadovka, kterou přesně okopírujeme okraje závitu koženky. Divte se, ale opět ji podlepuji.

Závěrem

A hotovo. Saracénská šavle se nám tady všem moc líbí. Zbývá stanovit cenu. Samozřejmě neděláme pouze jednu. To kuli kalkulaci. Na poprvé jsme jich vyrobili pět. Sečteme materiál, podívám se, kolik jsme u toho všichni strávili času, vydělíme pěti a je po legraci. Tento nový kousek je parádní ale neprodejný. Cena je příliš vysoká. Hmmm…
Nakonec jsme se usnesli na tom, že je na internet vystavíme za polovic. Byla by škoda tuto šavli před světem tajit. Moc se nám líbí. Vlastně doufáme, že se jich moc neprodá. I po snížení je cena tak vysoká, že zákazníky odradí. Podíváte se a půjdete dál…ale pochlubit se můžeme ne…?

Za J.Havlise team borovanského platnéřství.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát