Falanga - Greek Thespian hoplite in Thermopylae

Co je to tedy falanga?

Greek Thespian hoplite in Thermopylae Falanga - je název formace, kterou používali řečtí vojáci. Falangu znáte z filmu „300: Bitva u Thermopyl“ kde je vcelku věrohodně zobrazena. Víte, že falanga měla více podob dle bojové situace? Zajímají Vás další podrobnosti příslovečně tvrdého života v řecké Spartě?

Jak formace zvaná „falanga“ vypadala?

Každý voják tvořící falangu byl vyzbrojen dlouhým kopí, mečem a samozřejmě štítem pro falangy. Za zvláštní pozornost stojí zejména štít, který řečtí vojáci používali, byl obrovský kulatý a jeho účelem bylo pokrýt téměř celé tělo vojáka.

Falanga v podání elitních Spartských vojáků (Hoplitů) má dvě podoby, o každé z nich si řekneme více.

  • čtyřúhelníkové uspořádání
  • trojúhelníkové uspořádání, pro potřeby vzdorování útoku kavalérie

Spartský štít pokrývá jen 2/3 těla, takže se každý voják spoléhal na spolubojovníka napravo, který ho kryl od kolen po krk, zatímco on takto kryl bojovníka po své levici. Falanga je hlavně obrannou formací, dobře totiž skrývá počet vojáků.

Čtyřúhelníková falanga

První řada hoplitů nastaví své štíty, jak jsem uvedl výše a kopí namíří proti nepříteli. Ten se, v domnění, že útočí na pár zbabělců za štíty, je pokusí převálcovat. Falanga nikdy nebyla proražena, nepřítel je jen svým tlakem posunul o pár metrů, než dal kapitán hoplitů povel k odhození nepřátel štítem, po odhození štít nadzvednout a prudkým úderem probodnout. Takto to šlo až do konce bitvy.

Pokud kopí selhala, podobně se postupovalo mečem.

Trojúhelníková falanga

Pokud měla do falangy najet kavalérie, utvořili hoplité trojúhelníkovou verzi této formace. Jezdec, který se snažil zasáhnout hoplita, byl okamžitě probodnut jeho kolegou, který se krčil za hoplitem, nebo před ním.

Řecká falanga při ústupu (defenzivě)

Pokud by pro Sparťany bitva přeci jen dopadala špatně a hoplité se museli stáhnout, tak použili taktiku, že malá část formace držela nepřítele od stahující se části.

Poznámka: Hoplité nazývali své kopí Doru a štít se jmenoval Aspis – jedná se o druhové označení.

Další podrobnosti o falanze a výstroji vojáků pro tento účel můžete najít jako obvykle na wikipedii.

Řecká falanga ve filmu 300: Bitva u Thermopyl

Falanga je skutečně skvělá formace pro menší vojsko, jak na obranu, tak na následující protiútok. Její slušně ztvárněnou funkci si můžete docela dobře okoukat ve filmu 300, až na pár historických nedostatků (Sparťané měli bronzový kyrys, rozhodně neběhali polonazí..).

AGOGE- ŽIVOT A VÝCVIK V ŘECKÉ ARMÁDĚ

Určitě víte, že městský stát Sparta byl založen pro účel výcviku těch nejlepších vojáků, jaký svět kdy znal... a platí to pořád (opravdu??). Agoge, neboli způsob Spartského života od narození líčí postup dítěte ve válečné cestě.

Zde se prameny poněkud liší…pokusíme se z nich vybrat střízlivý střed. Přesně si nepamatuji, jak to je (je to již dávno :-) ), ale bylo to asi nějak takhle:

Prvních sedm let malého Sparťana.

Hned po narození bylo dítě prověřeno, a jestli se na něm našla byť jen zmínka o nemoci, postižení nebo vadě, bylo by odhozeno ze skály. Sparta potřebuje jen zdravé a mocné jedince. Do sedmi let dítě se svým otcem brutálně trénovalo umění boje... někdy i s vážným zraněním.

Hlavní výcvik spartských vojáků

Od sedmi, možná osmi let bylo dítě odvedeno od matky a utvořilo v samotné Spartě skupinu pod velením staršího chlapce. Byli učeni, aby prokazovali loajalitu Spartě daleko více, než svým rodinám, dokonce, když se oženili, nesměli večeřet dokud jim nebylo 25. Spartští vojáci byli vůbec hladoví, Agoge je nutilo krást jídlo. Pokud je chytili, byli holí a bičem trestáni, ne za krádež, ale za to, že se nechali chytit.

Spartská zkouška dospělosti

V 18ti letech nejlepší z těchto dětí byli pozváni do Crypteie - tradice, kdy měli dokázat svou moc nad Helotskou otročí populací tím, že v noci zavraždí Messenianského otroka. Každému, kterému se nepodařilo Crypteií projít bylo zakázáno Spartské občanství.

Takhle nějak to chodilo…..

autor článku T.Petráček (...děkujeme za příspěvek.)

…Máte pro nás i Vy nějaký příspěvek? Děkujeme.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát