Jak vlastně vzniklo slovo brnění?

Víme již z jakých materiálů se brnění vyrábělo, víme také k čemu se brnění používalo, a víme lecos o vývoji brnění. Ale víme něco o vývoji samotného slova brnění? Pojďme si dát malou lekci z etymologie v níž si něco řekneme o vývoji slova brnění. Jedná se také o zajímavou kapitolu historie.

maly-rytir-v-plne-zbroji-3.jpg, 21 kB Řekněme si něco o správném názvosloví.

Brně

Slovem brň a brně máme namysli kroužkovou zbroj. Asi jí říkáte drátěná košile. Toto vlečné odění, složené z mnoha tisíců vzájemně spojených kroužků se podle etymologa Machka nazývalo staročesky pancíř, novočesky brň, brně, brnění. Dnes se mnohem častěji používá výraz kroužková zbroj.
Kroužková zbroj zakrývala hruď a sahala mnohdy až do půlky stehen. Rukávy byli její součástí a nebo se připínali samostatně. Později se ke kroužkové zbroji (tedy „brni“) začali připevňovat některé kovové pláty, chránící ramena a klouby.
Brně zakrývala i hlavu. Tato kapuce byla opět buď součástí celé brně, nebo se oblékala samostatně, což bylo mnohem praktičtější.
Kroužková kapuce se používala samostatně pod helmu ještě v dobách vrcholného středověku, kdy byli brně pomalu na ústupu.
Řekněme si ještě, že brni pravděpodobně vynalezli již Keltové a od 11. do 15.stol. byla nejčastěji brň používanou ochrannou zbrojí. Také je třeba vědět, že výroba brně byla velice pracná a nákladná, takže si ji mohli dovolit pouze dobře situovaní šlechtici. Jednotlivé kroužky byli zakovávány a nebo nýtovány. A byli jich skutečně tisíce!

Plátová zbroj

Ochranné odění, složené z kovových plátů, jehož účelem je ochrana těla proti zásahům a zranění jak v boji, při turnaji tak i při lovu. Plátové zbroje se vyráběly hlavně pro lidi a koně. Známe však také plátové a kroužkové zbroje pro psi a slony. Plátovou zbrojí se chránil zejména hrudník, paže, a nohy. Nezapomínejme, že k plátové zbroji patří i přilba. Plátová zbroj se s kroužkovou zbrojí kombinovala. Buď samostatnými kroužkovými přívěsky pod vybrané pláty, nebo se plátová zbroj oblékala přes kroužkovou.

Ochranný ůčinek

  • Kroužková zbroj (brně) - dokázala nositele ochránit před sečnými a řeznými ranami. Břit meče (nože…) spojené kovové kroužky neprořízl. I sekera mnohdy nedokázala touto brní proniknout, i když způsobila tělu alespoň pohmoždění. Něco jiného ovšem byli rány bodné. Hrot šípu nebo dýky kroužky roztáhl a pronikl poměrně snadno.
    Pohyb v kroužkové zbroji byl málo omezován a bojovník neměl větší potíže s hybností paží.
  • Plátová zbroj - jako již pokrokovější- dokázala svého nositele ochránit mnohem důkladněji. Po vypouklém tvaru kyrysu se většina šípů svážela a ztrácela průraznost. Čepel sečných zbraní přímo proniknout také nedokázala… ale… Je tu jedno veliké ALE. Plátová zbroj nezakrývala nositele souvisle. Z důvodu hybnosti jednotlivých plátů poskytovala soupeři mnoho míst, kudy čepel pod pláty dostat. Proto se plátová zbroj kombinovala s kroužkovou zbrojí.
    Pohyb v plátové zbroji byl již významně omezen. Tím byl vykoupen větší ochranný účinek. Paže se pohybovali kružnicích vymezených popruhy. A pokud by byl popruh příliš dlouhý, paže by byla sice volnější, ale docházelo by k přílišnému rozevření plátů a odkrytí zranitelných míst. Samostatnou kapitolou by byla pohyblivost hrudi. Další nevýhodou bylo poškození bojem. Soupeřův úder mohl způsobit přiražení a zdeformování některých plátů, které následně přestali plnit svoji funkci a nositel byl se stával bezmocným.

Použití zbrojí

……článek v přípravě….

V naší nabídce naleznete základní hrudní plech ze sololitu a také dekorativní plnou plátovou zbroj z pevné lepenky.

Tak až spolu budeme mluvit, zeptám se vás, co myslíte slovem brnění.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát