Problematika kulatého korpusu

Víte, že originální historické přilby měli kulatý tvar? Ti z vás kteří jsou zběhlejší v lidské anatomii a nebo někdy šli klobouk, ale vědí, že člověk nemá kulatou hlavu. Jak tedy historičtí válečníci nosili své přilby? A jak to že naše přilby na hlavách zákazníků sedí zcela bez problémů?

Batwat Jenom málokdo má symetricky kulatou hlavu. Ve středověku se nikdy přilba nekladla na hlavu bez pokrývky. Pod přilbu patřila minimálně kalota (čepička z řemenů) a později batwat (čepička vycpávaná rounem nebo slámou). Na tuto čepičku si rytíř někdy ještě oblékal kroužkovou kapucu a teprve potom přilbu. Kulaté korpusy byli ještě samy polstrovány a tak nebylo nutné kopírovat tvar lebky.

Kulaté korpusy přileb v naší nabídce

Při naší výrobě by nám polstrování a vycpávání helem jenom zdražovalo zboží a tak se kulatými korpusy (katalogově označovány 01-01-... ) zabýváme jenom okrajově a pro parádu, zkrátka nás baví tvořit přilby podle skutečnosti. Přesto jsou zákazníci kteří je hrdě nosí, neboť mají to štěstí symetricky kulaté lebky, a nebo si pod helmu oblékli kapucu. Máte-li o přilbu z kulatého korpusu skutečný zájem, radši počítejte s tím, že si ji budete na několika místech muset vycpat. Je ovšem pravda, že tyto přilby jsou velice efektní.

Doporučujeme komolý korpus přilby

V nabídce máme celou škálu helem s komolými korpusy (katalogově označovány 01-02-... ), které sedí na hlavě velice pevně i bez vycpávání.

Několik příkladů:

Kapuce kroužková

Námi nabízená pletená kapuce pro vyplnění kulatého korpusu.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát