Římská zbroj Lorica segmentáta

Do naší nabídky jsme zařadili římskou segmentovou zbroj (Lorica seqmenta). Kompletní zbroj Ano je to přesně ta zbroj, která je k vidění v mnoha filmech. Doplnili jsme tak nabídku římských mečů, štítů a přileb. Povíme vám něco o dílenském zpracování takové zbroje.

…už ji slibujeme hodně dlouho. Tedy římskou segmentovou zbroj (Lorica seqmenta). Někteří z Vás se na ni ptali koncem loňského roku, po odvysílání filmu Troya. Je to celkem pochopitelné. Vždyť máme v nabídce:

Přilbu ještě budeme trochu vylepšovat a hlavně chybí tomu všemu pořádná zbroj. Tak jo, jdeme na ni. Oslovil mne jeden divadelní soubor, že by potřeboval do takové zbroje obléci římské vojáky.

Segmenty zbroje A tak se do ní pouštíme hned. Samozřejmě přednostně pro zadavatele, ale v nabídce již zůstane. Zbroj vyrobíme ze sololitu, takže bude parádně pevná a pružná. Až bude vše hotovo, najdete ji v nabídce našeho katalogu. Zatím nám držte palce, protože je to docela tvrdý oříšek. A to já rád, mňam. :-)

Tak pokračujeme segmenty zbroje po vytažení z pece vypadají dobře. (Prasklo mi sice jedno kopito, ale segment ze zbroje je v pořádku. Budu to muset opravit…) Segmenty natáhli vlhkost z okolního prostředí a nyní můžeme začít kompletovat. Řemeny, řemínky, nýty a stovky ran kladivem… kdo někdy dělal jakoukoliv zbroj s hybnými částmi, ví o čem mluvím. Každý řemínek musí mít správnou délku, každý nýt být na svém místě. Pláty kryjící ramena jsou nejdůležitější částí zbroje. Je potřeba, aby umožňovali volný pohyb pažím a přitom v každé pozici kryla ramena od klíční kosti přes kloub a horní část paže. Ze předu podpaží a v zadu lopatku. Ramena jsou hotová a příjemně sedí na těle. A nyní hrudní pláty. Římská zbroj Lorica segmentaCelkem 7 segmentů, postupně se sužujících dolů k pasu. Upevnění řemeny umožňuje pohyb hrudi a rozteč nýtů na řemenech brání přílišnému rozevření, takže mezi pláty zbroje nikdy nevznikne skulina. Je tu jeden problém. Zbroj se od hrudi k pasu zužuje a dělá vojákovi pěknou postavu. Nám, jenž máme proporce opačné může činit potíže pláty přes břicho zapnout. Takže hledám figuranta s ideálně vyrýsovanou postavou :-). Nyní potřebuji systém zapínání. Původní které je i na obrázku v našem případě použít nelze. Jeho výroba by příliš zvedla cenu a použitý materiál to nepřipouští. Vyzkouším nějaké šněrování.

(31.1.2007) Zbroj lorica segmentáta je sešněrovaná :-), vázání drží i dobře vypadá. Tak ještě dozdobit ramena. a dílo bude u konce. Dokonce i příjemně sedí.

Aktuality

Vánoce 2023

Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

Slamburk 2023

Palcát

Palcát