A přitom domácí výroba erbu nemusí být příliš složitá

...zvládne to i dítě... Máte chuť si po domácku vyrobit vlastní štít s erbem? Nebo by jste si raději objednali prázdný štít v naší nabídce a ten si vymalovali podle svého gusta? Rádi vám udělíme několik užitečných rad aby váš štít a erb získal punc reálného vzhledu. Pomůžeme vám s výběrem vhodných barev a motivů (odborně figur). V neposlední řadě vám poradíme kde a jak hledat inspiraci k tvorbě vlastního erbu.

Volba tvaru štítu

Šablona na štít

Tvary štítů byli velice rozdílné. Lišili se podle použití i podle kultur. Kdybych se je pokusil jenom částečně popsat a vysvětlit, vznikl by z tohoto odstavce samostatný článek. Možná jej časem vložím, ale dnes Vás zajímá zejména výroba.
Zvolme si tedy jednoduchý gotický, pěchotní štít, trojúhelníkového tvaru. Tento obrázek si můžete vytisknout a podle potřeby zvětšit.

Volba materiálu

Nebudeme vyrábět reálný těžký štít, ale repliku určenou k dětským hrám. Od štítu očekáváme že bude lehký aby jej dítě uneslo a pevný, aby vydržel spoustu ran soupeřova meče. Zde se přímo nabízejí dva druhy materiálu: překližka a sololit. Překližka je hezčí ale dražší, sololit je dostupnější. Volba nechám na Vás. Naprosto vylučuji krabice, lepenky a kartony! Nic nevydrží a je to jenom ztráta času při výrobě.

Velikost štítu

Řemínky na zadní straně štítu

Když se podíváte na obrázek štítu, všimnete si dvou popruhů za které se štít drží. Horní popruh svírá dlaň, dolní popruh vede přes paži. A štít by měl být tak veliký, aby při držení zakrýval více než dostatečně i loket. Jinými slovy- loket nesmí ze štítu vyčuhovat. Máme vyzkoušeno, že optimální výška štítu „v“ činí

  • pro chlapce od 4 do 10let 37cm
  • pro chlapce od 6 do 11let 43cm
  • pro chlapce od 12 do 18let 51cm
  • Volba figury

    Volba figury je velice důležitá. Figura je vlastní obrázek namalovaný na štítu. Je v podstatě jedno, co si na štít namalujete….to záleží na Vás. Ale pokud mohu prosit, podržte se alespoň dvou základních pravidel heraldiky(Heraldika je nauka o erbech). Obrázek-správně figura- by měla být jednoduchá a zřetelná i na velikou vzdálenost. K tomu Vám pomůže druhé pravidlo- volba tinktur o které se zmíním hned v dalším podtitulu. Nyní zpět k figurám. Figury dělíme na heroldské a obecné.
    Heroldská figura – je geometrické dělení plochy štítu. Např. dvoubarevné rozdělení na půl vodorovné nebo svislé, pošikem, nebo pokosem. Také sem patří pruhy a vlnovky a v neposlední řadě kříže. To všechno jsou heroldské figury na které se dále vztahují pravidla tinktur.
    Obecná figura - je vyobrazení předmětu (věci) z obecného života. Např. kančí hlava (rod Buziců), pětilistá růže (veleslavný rod Vítkovců), žebřík (pánové z Choustníka), křídlo (pánové z Lomnice)…a desítky dalších. I zde jsou velmi důležité tinktury.

    Volba tinktur

    A tomuto článku věnujte zvýšenou pozornost, pokud má vaše práce k něčemu vypadat. Tinktury jsou barvy, které na štítu použijete. Je to naprosto jednoduché a přitom geniální. Každý erb by měl používat žlutou nebo bílou barvu. V heraldice se žluté barvě říká zlato a bílé stříbro. Jsou to dva kovy. Všechno ostatní je barva. Rozepíšu to pod sebe.
    Kovy jsou - zlato (žlutá) a stříbro (bíla)
    Barvy jsou - červená, zelená, modrá, černá

    A pravidlo zní takto- při tvorbě erbu dbejte na to, aby se kov nedotýkal kovu a barva barvy. Kov musí střídat barvu. Uvedu příklady:

  • Heroldské figury- stříbrno-červeně dělený štít, zlato-modře polcený štít, nebo černý kříž ve stříbrném poli (pole je pozadí - plocha štítu).
  • Obecné figury-stříbrný kůň v červeném poli (pole je pozadí - plocha štítu), nebo černá kančí hlava ve zlatém poli, zlatý žebřík v modrém poli.
  • Chybové kombinace- zlatý list ve stříbrném poli (zde se dotýkají kovy), zelená růže v červeném poli (zde se dotýkají barvy).
  • Shrnutí odstavce:
    Je velice důležité dbát na správnou volbu tinktur a střídání barev s kovy. Možná si to ani při pohledu na erby neuvědomujete, ale právě toto pravidlo jim dodává výraznost a je to přitom tak jednoduché. Myslete na to při vymýšlení svého erbu. Heraldika je pochopitelně mnohem složitější věda. Ale pro domácí tvorbu štítu toto pravidlo stačí.

    Výroba štítu samotná

    Řezání
    Překreslete zvětšený tvar štítu na zvolený materiál (překližku nebo sololit) a přímočarou pilou nebo jiným dostupným zařízením štít vyřízněte. Samozřejmě dbejte všech bezpečnostních předpisů!
    Broušení
    Vyřezaný štít je potřeba důkladně zbavit všech otřepů vzniklých při řezání. To nejsnáze docílíte obroušením brusným papírem (doporučuji hrubost zrn 60).
    Vrtání
    Do štítu v místě značek vyvrtejte čtyři otvory pro přinýtování popruhu za který se bude štít držet. Velikost otvoru zvolte podle tloušťky sehnaných nýtků. Doporučuji sedlářský nýt, nebo nýty duté. Na to prodavači slyší. Tady pozor! Štít bude držet levá ruka. Otvory podle šablony vrtejte ze vnitř štítu. Tedy z rubu. Lícová strana bude opatřena figurou (Heraldickým obrázkem).
    Barvení
    Jako barvy Vám vřele doporučujeme Balakryl. Dobře kryje, dobře se míchá a dobře drží. Pamatujte, že nyní malujeme na lícovou stranu. Základní plochu je potřeba natřít rovnoměrně. K tomu vám nejlépe poslouží molitanový váleček. Po vytvrdnutí základní plochy (cca. 30minut) již pokračujte štětcem v kreslení vámi zvolené figury. Viz. článek „Volba figury“.
    Upevnění popruhů
    Použití materiálu na popruhy záleží na Vašich dostupných zdrojích. Doporučuji kožené řemínky, nebo popruhovinu ze staré ledvinky či batohu. U popruhoviny je potřeba plamínkem zatavit konce, aby se dál netřepil. Délku řemínků naměřte tak, že položíte ruku na štít mezi značky a přes dlaň a také přes paži si položíte řemínky a uděláte si na nich značky kde budou dírky pro nýty. Nýty použijte sedlářské, jsou ke koupi v každé švadlence nebo v ŘEMPU. Vytvořte ostrým předmětem dírky a provlečte nožičku nýtu. Hlavičku nýtu přiložte z líce štítu a spojte skrze řemínek s nožičkou. No co tu budu dlouze rozepisovat… Kdo si dokáže sám vyříznout tvar štítu, jistě si poradí i s přinýtováním řemínků.

    Závěrem

    Jak vidíte, domácí výroba štítu zase není až tolik složitá. A navíc Vás bude hřát pocit ze samostatně vykonaného díla. …A pokud by se Vám do toho přeci jenom nechtělo…je tady stále Váš dvorní papírový platnéř z borovanského zámku se svojí nabídkou a do 200,-Kč u něj objednáte právě takový štít který jsem vám zde popsal. Navíc bude prohnutý, což v domácích podmínkách neuděláte.

    Za přečtení článku děkuje Váš dvorní papírový platnéř J.Havlis.

    Doma malovaný štít A tady máte obrázek jak se povedl namalovat štít jedné z našich zákaznic. K heraldickým pravidlům bych měl sice výhrady... ale je to šikulka a moc se jí povedl. A budiž to výzva pro Vás ostatní. Chutě do toho a sem s obrázky.
    A pokud by se Vám přeci jenom nedřilo, máte tu svého dvorního papírového platnéře s bohatou nabídkou štítů a je Vám stále k dispozici :-) .










    PS.: Pokud by Vás zajímala výroba helmy nebo meče- napište mi o tom. Bude-li Vás víc, dáme dohromady nějaký zjednodušený postup a článek uveřejním. Naše adresa je info@papirovehelmy.cz
    A do předmětu napište „Domácí výroba helmy nebo meče“ Děkuji.

    Aktuality

    Vánoce 2023

    Pro letošní vánoční objednávky překlikněte na náš novější web www.drevenemece.cz.
    Web papirovehelmy.cz pro tento rok uzavírám.

    Slamburk 2023

    Palcát

    Palcát